Pizza in The House..

Salam semua...
cerita semalam,ingin diupdate hari ni...
hahaha...seronok sebab saya berjaya membuat pizza...
letih gak laa...masa buat doh tu..takut tak menjadi...
tapi Alhamdulillah...menjadi uollss...bangga mak..ahakkss.
walaupun masa cari bahan dekat econsave, sos yang dicari tak jumpa...
maka saya pun menggunakan sos cili kimball yang ada dekat rumah tu..dan ditambah dengan seasoning maggi....
Bila bakar...sedapnya bau nya...betul-betul macam dekat pizza hut tu..
tapi agak hangus sikit bahagian atasnya sebab oven kecik, sekali masuk 2 pizza...so jarak api yang belah atas dengan piza tak sampai seinci..
tapi apa-apa pun mak puas hati uoollss...tq mama ogy..
sebab bagi inspirasi pada i untuk gigih membuat pizza gara-gara terpandangkan gambar pizza yang dia upload di fb nya...

gambar sebelum pizza dibakar...


ok...dah siap dibakar...nampak kan kehangusan sedikit dibahagian atas tu...

kalau ada masa nanti saya share resepinya ye....

So seperti Biasa saya share resepinya...

Bahan bahan:
1 1/2 cawan air suam
2 sk yis mauripan
Secubit gula
4 cawan tepung gandum
1/4 sk garam
1/4 cawan olive oil
Sedikit olive oil (lumur)

Cara cara:
Campurkan gula ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.

Ayak tepung ke dalam mangkuk. Masukkan garam. Buatkan satu lubang di tengah tengah tepung. Tuangkan olive oil ke dalamnya, diikuti dengan air yis tadi.

Ambil pisau dan dilalukan seolah memotong kek dari tepi ke tepi sehingga menjadi sebati.

Dengan menggunakan kedua dua tangan, uli, gulung doh sehingga tidak melekat di tangan.

Taburkan tepung gandum atas papan pencanai. Uli doh sehingga rata dengan meletakkan tangan di kedua dua tepi doh, dilipat ke tengah dan ditolak ke depan dengan kedua dua tangan.


Sapukan olive oil di mangkuk dan letakkan doh yang siap diuli di dalamnya. Sapu lagi olive oil di serata permukaan   atas doh.


Akhir sekali tutup dengan plastic wrap dan biarkan doh selama 30 minit. Keluarkan doh yang dah naik berkali ganda, tumbuk dan bahagi kepada 2 bahagian

Sapukan dulang pizza dengan butter. Leperkan doh pizza dan dicucuk cucuk sedikit dengan garfu bagi mengeluarkan udara. Bolehlah disapu dengan sos pizza dan letaklah apa apa topping pizza yang disukai.

Siaaap doh yang gebu dan lembut ini.  Siap untuk diletakkan sos dan topping ...

Toppingnya pula...terpulang pada selera masing-masing..

sos Frego
Cheesee
Sosej
Jejari Ketam
Cili Benggala
Serbuk Cinanimon
Nenas 

Comments

Popular posts from this blog

apa itu GDM on DC

Pasang Meter TNB??

Saya bukan kaki bodek..! And I hate kaki bodek!